Cava Brut Nature by The Grape Collective Eko
Ursprung och Druvor: DO Cava, Spanien, Chardonnay 100%
Vinifiering: Druvorna har vuxit på nära 700 m. höjd i områden med stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Efter varsam pressning fick druvmusten jäsa på ståltank i lägre temperatur, max 15 o C, för att bibehålla ursprungliga aromer. Det stilla vinet tappades sedan upp och fick jäsa en andra gång på flaska, enligt s.k. traditionell metod. Cavan har fått vila på jästfällningen under 15 månader innan slutlig degorgering gjordes. Ingen "dosage" är tillsatt och restsockerhalten är ca 1,8 g/liter.
Doft: Frisk och fruktig doft av citrus, äpple och tropisk frukt.
Smak: Elegant och mycket torr smak med frisk syra, toner av mineral, mogen citrus, äpple, brioche och en aning aprikos. Härlig mousse med fina bubblor och en lång balanserad eftersmak av citronzest och bröd.
Kuriosa: "Den här supertorra ekologiska och veganska Cavan är resultatet av ett givande samarbetsprojekt mellan vår producent Vinos Sierra Norte och några entusiastiska kollegor inom vårt företag. Resultatet är en blanc de blancs, non-dosage, método tradicional…äsch; same same!
Passar Till: Tapas, skaldjur och som aperítif.